Låna till kontantinsatsen
Regler för kontantinsats vid bostadsköp
Funderar du på att köpa hus, lägenhet eller bil och behöver pengar till kontantinsatsen? När man köper en bostad måste man ha minst 15 % av köpsumman i kontantinsats, resten kan man ta som bolån. Maximal storlek för bolånet är alltså 85 % av köpsumman.
Reglerna om hur stor kontantinsatsen skall vara för bolån kan variera lite från bank till bank, men brukar för det mesta ligga på 15 %. Finansinspektionen har tillsyn över att bankerna håller sig efter kraven. Huvuddelen av lånet, dvs de 85 % av bolånet, kallas för bottenlån. Kontantinsatsen kallas ofta också för topplån. Här kan du läsa om Finansinspektionens allmänna råd begränsning av krediter mot säkerhet i form av pant i bostad.
Regler for kontantinsatsen på bilköpet
Vid bilköp med ett traditionellt billån måste man ha minst 20 % i kontantinsats vilket betyder att med ett traditionellt billån kan man maximalt låna upp till 80% av bilens pris.
Så här gör du för att låna till kontantinsatsen
Om man inte har ihopsparade medel eller en bostad sedan tidigare kan det vara svårt att få tag i pengar till kontantinsatsen oavsett om man skall köpa bostad eller bil.
Ett privatån är ett lån utan säkerhet som kan kan använda till vad man vill. Det betyder att man kan ta ett privatlån för att betala kontantinsatsen.
Med ett lån utan säkerhet kan man få en ränta på ned till ca 3 % och en löptid på upp till 18 år. Den långa återbetalningstiden gör att månadskostnaden blir låg vilket gör att många kan ha råd till att ta ett privatlån till kontantinsatsen på hus eller bilköpet. Bara tänk på att inte ta mer lån än du har råd att betala.
Låna till kontantinsatsen på bostaden
Det första du måste göra är sätta upp en budget. Du måste räkna ut hur mycket du du har råd att lägga varje månad på att betala lån i förbindelse med bostadsköpet. Budgeten måste innehålla kostnaderna för både bolånet och privatlånet till kontantinsatsen.
Innan du ansöker om privatlånet bör du de hur mycket du kan få i bolån, när du vet hur stort bolån du kan ta kan du sen räkna ut sen kan du tänka på hur mycket pengar du behöver till kontantinsatsen. När du vet hur mycket du behöver till kontantinsatsen så ansöker om privatlån till kontantinsatsen. Håll dig innanför budgeten.
- Gör upp en budget.
- Räkna ut hur stort lån du har råd att ta till bostadsköp.
- Ansök om bolån.
- När du har blivit beviljad bolån kan du ansöka om privatlån till kontantinsatsen.
- Håll dig till budgeten.
Låna till kontantinsatsen till bilen
Gör upp en budget för ditt bilköp. Räkna ut hur stort lån du har råd att ta för att köpa bil och räkna med både det traditionella billånet och lånet för kontantinsatsen. Ansök först om det traditionella billånet och när det är beviljat kan du ansöka om privatlån utan säkerhet till kontantinsatsen.
- Gör upp en budget för bilköpet
- Räkna ut hur stort lån du har råd att ta till bilköpet.
- Ansök om billånet.
- När du har blivit beviljad billån kan du ansöka om privatlån till kontantinsatsen.
- Håll dig till budgeten.
För vem passar det att låna till kontantinsats?
Det är väldigt många som inte har sparat kapital och därför inte bara kan kasta fram en kontantinstats till hus eller bil. En kontantinsats på 15% när man köper bostad blir fort mycket pengar. Köper man ett hus för 4 miljoner måste man lägga 600 000 kr i kontantinsats. För en vanlig person med en vanlig årslön tar det väldigt lång tid att spara ihop så mycket pengar på egen hand.
Hur skall man få tag i pengar om man inte har tillgång till sparade medel eller har släktingar eller vänner att låna av? En bra lösning på problemet till att få råd med kontantinsatsen kan vara att ta ett privatlån utan säkerhet.
Lösningen med att låna till kontantinsatsen passar bra för folk med hög intäkt som inte har sparkapital. Har man hög lön har man råd till at lån förutsatt att man är ekonomisk.
Låna till kontantinsats med Privatlån
Fördelen med privatlån utan säkerhet är att man kan använda lånet till precis vad man vill. Just därför kan man använda det till kontantinsatsen. Det viktigt att vara klar över att alla banker och långivare gillar inte att ge lån till detta föremålet.
Om du har tänkt att låna pengar till kontantinsatsen är privatlån det bästa alternativet. Ett privatlån har högre ränta än bolånet men också en lägre ränta än andra alternativ. Räntan på ett privatlån ligger mellan ca 3% – 30% och oftast mellan 4% – 17%. Får du en bra ränta på lånet är det inte mycket dyrare än bolånet.
Våra tips till dig för att låna till kontantinsatsen
Få en översikt över dina intäkter idag och dina förväntade intäkter framåt i tiden. Sätt upp en lånebudget så att du vet hur stort lån du kan ta. Räkna här både med bolånet och det extra lånet till kontantinsatsen.
Räkna ut hur stora månadskostnader du har råd att betala. Lägg in lite svängrum i lånekalkylen så att du har råd med en eventuell ränteuppgång. Räkna ut med en lånekalkylator hur stora kostnaderna skulle vara med 2–3 % högre ränta.
Var lite smart när du ansöker om lån, checka flera alternativ och jämför privatlån både hos lånemäklare och utvalda banker. Välj sen det bästa erbjudandet du har fått.
Skaffa ett lånelöfte
Det är smart att börja med bolånet om du skall köpa bostad. För att vara säker på att du kan få ett bolån bör du skaffa dig ett lånelöfte innan du ansöker om lån till kontantinsatsen. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från en bank om att du kan få bolån och hur stort belopp du kan få innan du gör den faktiska låneansökan.
Gör alltid realistiska kalkyler om hur stor intäkt du beräknar att ha i framtiden och vad du har råd att betala varje månad. Banken vill att du skall ha marginaler att gå på, som tex att du tål en höjning av räntan.
Betala först ned kontantinsatslånet
När du finansierar kontant kontantinsatsen med ett privatlån har du två olika lån på din bostad, bolånet och privatlånet till kontantinsatsen.
Räntan är högre på privatlånet, därför är det smartast att betala ned detta lånet först. På så sätt sjunker dina kostnader snabbare, vilket gör att din ekonomi blir bättre.
Lånet till kontantinsatsen har mest sannolikt lägre återbetalningstid än bolånet. Med en låg återbetalningstid betalar man ned lånet snabbare men desto högre blir månadskostnaden. Planera återbetalningstiden så att du betalar ned lånet så snabbt som möjligt.