Samlingslån

Samlingslån – samla dina lån och spar pengar

Med ett samlingslån kan du sänka dina kostnader på dina lån och spara pengar. Har du dyra smålån och kreditkortsskulder med hög ränta bör du samla dina lån så fort som möjligt. Ett samlingslån kan ge dig både lägre ränta och färre avgifter så här kan du spara mycket pengar. Kom ihåg att alla lån sina egna avgifter, med ett lån får du det bara på ett ställe. Vi har samlat de bästa långivarna för samlingslån så att du enkelt kan hitta fram till det bästa lånet till dig.

Bästa samlingslån 2022 – ansök och se vilket erbjudande du får. Ansökan är kostnadsfri och inte är bindande.

    • 40 stk anslutna samarbetspartners
    • Samla dina lån hos Sambla
    • Mycket bra service
    Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
    Löptid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,95 % - 29,90 %
    Mycket snabbt svar
    Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 310 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,94%, start-/aviavgift 0 kr ger effektiv ränta 7,17 %. Totalkostnad: 457 643 kr eller 3 178 kr/månad (144 avbet.).
    • Din ansökan går till 40 långivare
    • Du kan välja bästa erbjudandet
    • Samla dina lån och spara pengar
    Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 15 år
    Uppläggningsavgift: Från 0 kr
    Effektiv ränta: 2,95 % – 29,95 %
    Mycket snabbt svar
    Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5,55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. (Uppdaterat 2021-10-15.)
    • Jämför 40 långivare
    • Få flera erbjudanden på en ansökan
    • Jämför privatlån, samlingslån och billån
    Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: Från 0 kr
    Effektiv ränta: 3,01 % - 29,95 %.
    Mycket snabbt svar
    Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 150 000 kr med en löptid på 12 år , en nominell ränta på 6,4 % utan uppläggnings- eller aviavgifter blir den effektiva räntan 6,59 %. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.).
    • Jämför över 30 långivare med bara 1 upplysning
    • Du kan välja bästa erbjudandet
    • Samla dina lån
    Lånebelopp: 20 000 – 600 000 kr
    Återbetalningstid: 1 – 20 år
    Uppläggningsavgift: 0 kr
    Effektiv ränta: 2,95 % - 29,5 %
    Mycket snabbt svar
    Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. (Uppdaterat 2022-05-25.)
Lån anpassade för dig

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån fungerar på det sättet att man tar alla lån man har och samlar de olika lånen i ett större lån. Man samlar alltså flera lån och krediter i ett lån. Anledningen till att man samlar sina lån är att med ett större lån kan man få ned räntan och avgifterna. Många människor har dyra smålån, snabblån och sms-lån. Dessa lånen är små och de har hög ränta. Den effektiva årsräntan på dessa lån kan vara flera hundra procent, så det är väldigt oekonomiskt att sitta på sådana lån under längre tid.

Räntan på de större privatlånen är lägre än på smålånen och normalt sätt lägre än räntan på kreditkort. Därför lönar det sig att baka ihop smålån i ett samlingslån. Inte bara kan man spara pengar på lägre ränta, man kan också spara pengar på mindre avgifter. De flesta smålån och kreditkort har månadsavgifter som aviavgifter, månadskostnader och andra finurliga sätt att ta extra betalt för sina tjänster. Med ett samlingslån får du bara eventuella avgifter på en plats i stället för på flera platser.

Desto fler små och dyra lån och krediter du har desto mer pengar kan du spara på att ta ett samlingslån.

Du blir skuldfri snabbare med ett samlingslån

Med ett samlingslån blir räntan lägre, då är det enklare att betala ned låneskulden och bli skuldfri snabbare.  Kom ihåg att när du har ett lån måste räntan hela tiden betalas. För att lånet skall bli mindre måste du betala ränta plus amortering, då minskar lånet. Desto lägre ränta du har desto enklare blir det att betala ned på lånet. Därför bör man alltid pröva att få ned räntan på sina lån.

Hur hittar jag det bästa samlingslånet?

Ansök om samlingslån där du har störst chans att få ett bra erbjudande

Enklaste sättet att hitta de bästa lånen är att börja med att ansöka hos de långivarna där man har störst chans att hitta det billigaste lånet. Det är viktigt att förstå att man inte kan se ur en lista var man får det bästa lånet. De olika bankerna och långivarna har sina egna metoder på att räkna ut vilken ränta du kan få. Räntan varierar hos alla banker och låneerbjudandet du får är anpassat efter hur din ekonomi ser ut baserat på informationen i din ansökan.

Det enda sättet du kan ta reda på vilken ränta du kan få är att lämna in en ansökan och se vilket låneerbjudande du får. 

Börja med att ansöka hos låneförmedlarna

Vi har gjort det enklare för dig att samla dina lån genom att ta fram de bästa långivarna för samlingslån på marknaden. Ett bra ställe att börja är att se vilket erbjudande man kan få hos de bästa låneförmedlarna. Det vill säga de låneförmedlarna med många samarbetspartners och som gör ett bra jobb för att hjälpa alla som ansöker om lån.

Med en låneförmedlare får du skannat lånemarknaden med bara en ansökan. Ingen låneförmedlare samarbetar med alla banker men det finns flera bra låneförmedlare som har över 30 samarbetspartners. De som är bäst har vi samlat på vår lista ovanför.

Varför skall jag börja att ansöka om samlingslån där jag har störst chans att bli beviljad?

Den främsta anledningen till att du direkt bör börja att ansöka där du har störst chans att få lån är att du helst inte vill använda för många kreditupplysningar. Det är inga problem att ansöka hos några stycken långivare men du bör inte sända 10–20 ansökningar, det ser inte så bra ut för din kreditvärdighet. Om du ansöker för många gånger är det mindre chans att du blir beviljad ett lån. Därför är det bäst att börja direkt att ansöka hos de banker och långivare där du har störst chans att få lån.

De ledande låneförmedlarna på marknaden är Lendo, Zmarta, FreedomFinance, Advisa, Sambla och Axo Finans.

Ansök hos premiumbankerna med låg ränta

Det finns flera banker som har relativt sätt låg ränta på alla utbetalda lån som till exempel OKQ8 Bank och Coop Privatlån. Det är inte lika enkelt att bli beviljad ett lån hos de som hos låneförmedlarna, men hos dessa bankerna får du en bra ränta på ditt samlingslån oavsett vilken ränta de väljer och ge dig. Den högsta räntan hos OKQ8 Bank är på bara 7,95% medan den högsta räntan på Coop Bank är 9,9%. Den sämsta räntan hos dessa bankerna är alltså en mycket bättre ränta än hos alla smålån och kreditkort som finns på marknaden. Smålån brukar ha en ränta på 30 – 40% plus dyra avgifter.

Om du har ansökt hos en lånemäklare och blivit beviljad ett lån till en bra ränta kan du göra en extra koll hos bankerna med premium-ränta om du kan få ett bättre låneerbjudande hos dem.

Kan jag få ned räntan på mitt samlingslån?

Ja du kan få ned räntan på ditt samlingslån. Kom ihåg att det är stor konkurrens på lånemarknaden mellan de olika bankerna och låneförmedlarna. Så länge någon är villig att sänka räntan kan du hoppa dit den är lägst. Detta gäller på alla typer av lån, också samlingslån. Det är inga problem att säga att jag har fått ett erbjudande på denna räntan, om ni kan slå den så tar jag lån hos er. Förhandla på räntan är någonting man bör man göra kontinuerligt när man har lån, om man har samlingslån eller andra lån som bolån.

Att ansöka med en medsökande kan öka chansen för att få lån och att få en lägre ränta

Om du har möjligheten är det positivt att ansöka om lån med en medsökande kan det öka dina chanser att få lån. I tillägg kan det öka dina chanser att få en bättre ränta. Viktigt att tänka på är att om en medsökande skall öka dina chanser så måste denna personens ekonomi helst ha en bra kreditvärdighet. Vi vill också uppmärksamma om att det passar inte för alla att ansöka med en medsökande. Kom ihåg att om du lånar pengar med en medsökande och inte klarar av att betala tillbaka lånet, faller återbetalningsansvaret på din medsökande.

Har du bra kreditvärdighet är det enklare att bli beviljad ett samlingslån

En sak att tänka på är att om du har en bra kreditvärdighet eller bra intäkt är det enklare att bli beviljad ett lån, detta gäller också samlingslån. Om du till exempel har fått ett nytt jobb kan det vara smart att vänta med att ansöka till du har fått 2 -3 löneutbetalningar. Då är det större chans att banken ger dig ett bra låneerbjudande.

Viktigt att tänka på är att även om du tror att din kreditvärdighet inte är den bästa så skadar det inte att ansöka om ett samlingslån om du behöver det. Har man dyra lån och krediter med hög ränta bör man alltid försöka att får ned räntan med jämna mellanrum. Detta gäller oavsett lån, också för bolån.

Samlingslån med dålig kreditvärdighet

Skall man ansöka om samlingslån även om man tror att man har dålig kreditvärdighet. Svaret är ja. Det är oftast de som har dålig kreditvärdighet och trassel med ekonomin som har ändat upp med dyra lån. När man ansöker om ett samlingslån är det viktigaste att få ned sina kostnader på de lån man har. Om du har lån med en genomsnittsränta på till exempel 30 % är den viktigaste målsättningen att få ned räntan. Det är bättre att ha ett “dyrt” samlingslån med en ränta på 20 % eller 25 % än smålån med en ränta på 35 %.

Att ha lite halvdålig ekonomi behöver inte betyda att man inte kan få ned räntan på sitt lån. Det är alltid värt att pröva att få ned räntan på dyra lån. Även om man inte har en kreditvärdighet på topp kan man bli beviljad ett samlingslån på mellan 15–30 % nominell ränta. Det bättre än att ha smålån med en nominell ränta på upp till 40 % och effektiva räntor ibland på flera hundra procent.

Hur mycket pengar kan jag spara på att ta ett samlingslån?

Desto större lån du har desto mer pengar kan du spara på att baka ihop dina lån. Det kan vara väldigt mycket pengar att spara om du har stora skulder. Anledningen är enkel, smålån som sms-lån, snabblån och andra högkostnadskrediter har en nominell ränta på över 30% och en effektiv ränta som oftast är mycket högre på grund av avgifter. Ett samlingslån, som är ett privatlån, har en nominell ränta på mellan 3 – 30%.

Du kan potentiellt sänka dina räntekostnader till mindre än en tiondel av det du har om du har en genomsnittsränta på över 30% på dina lån.

Exempel 1

Du har 100 000 kr i lån till 30% ränta. Då är dina räntekostnader ca 30 000 kr per år eller ca 2500 kr per månad. Får du ett samlingslån på 100 000 kr till 10% ränta går din räntekostnad ned till ca 10 000 kr per år eller ca 833 kr per månad. Då sparar du ca 1700 kr per månad med att samla dina lån, och det på ett lån på “bara” 100 000 kr.

Exempel 2

Du har 400 000 kr i lån till 20% ränta. Då är dina räntekostnader på hela 80 000 kr per år eller ca 6666 kr per månad. Får du ett samlingslån på 400 000 kr till 10% ränta går din räntekostnad ned till ca 40 000 kr per år eller ca 3333 kr per månad. Då sparar du hela 3333 kr per månad i början av återbetalningen.

Du kan alltså spara mycket pengar på att ta ett hopbakslån, vilket är ett annat namn för samlingslån. De kan även kallas omläggningslån.

Fördelar med Samlingslån

Har du många smålån och dyra krediter bör du se om du kan baka ihop alla dina lån i ett samlingslån. Det finns egentligen inga fördelar med att ha flera dyra smålån. Här är fördelarna med att samla lånen i ett:

  • Du spar pengar på lägre ränta.
  • Du spar pengar på färre avgifter.
  • Lånet blir betalat tillbaka fortare med lägre ränta och avgifter, du blir skuldfri fortare.
  • Bättre kontroll på ekonomin med ett lån istället för flera.
  • Din månadskostnad kan gå ned med flera tusen kronor.
  • Bättre kontroll på ekonomin med en långivare i stället för flera.
  • En återbetalningsplan istället för flera återbetalningsplaner.
  • Du får kontroll på en oöversiktlig ekonomi.

samlingslån